Cine este noul șef al misiunii FMI pentru România

Cine este noul șef al misiunii FMI pentru România
Publicat: 11/01/2016, 10:57
Actualizat: 11/01/2016, 13:19

Mandatul șefului misiunii FMI pentru România, Andreea Schaechter, s-a încheiat după doi ani și jumătate, aceasta fiind înlocuită cu pakistanezul Reza Baqir, care va ajunge la București în perioada 12-15 ianuarie pentru a fi prezentat autorităților, a anunțat biroul local al FMI.

„Domnul Reza Baqir a fost numit noul șef al misiunii pentru România și va vizita Bucureștiul în perioada 12-15 ianuarie pentru a fi prezentat autorităților. El a înlocuit-o pe Andrea Schaechter, care și-a finalizat mandatul, după doi ani și jumătate, în conformitate cu politicile obișnuite de rotație a carierei”, a declarat luni, într-un comunicat, Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru România și Bulgaria.

Reza Baqir lucrează la Fondul Monetar Internațional din anul 2000, având în ultimii patru ani funcția de șef al diviziei Politica datoriei.

În această calitate, Baqir a supervizat activitatea Fondului cu privire la elaborarea și aplicarea strategiei FMI privind sustenabilitatea datoriilor suverane și restructurarea în țările membre, inclusiv pentru mai multe state afectate de criză, precum Cipru, Ghana, Grecia, Jamaica, Portugalia și Ucraina.

Baqir a reprezentat FMI, de asemenea, la reuniunile Clubului de la Paris, pentru mai mulți ani.

Printre funcțiile deținute anterior de Baqir se numără cele de șef adjunct al diviziei Piețe Emergente a FMI și reprezentant rezident al FMI în Filipine. El a lucrat și pentru Banca Mondială, la Washington, sau Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Baqir deține un doctorat în economie, atribuit de Universitatea din California, și un BA (Magna cum Laude) de la Universitatea Harvard.

Schaechter a fost șeful misiunii pentru România, Ucraina și Kosovo din iunie 2013.

Ea l-a înlocuit la acea vreme pe Erik de Vrijer, care preluase conducerea misiunilor FMI în România de la Jeffrey Franks în vara anului 2012.

Ultima vizită efectuată de Andrea Schaechter la București a fost în perioada 13-21 octombrie, înainte de schimbarea Executivului, discuțiile de la acel moment vizând bugetul pentru anul 2016, nerealizările din programul de asistență cu caracter preventiv, care a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă. Unele dintre acestea se referă la întârzierile în materie de reforme structurale, în special în privința eficienței întreprinderilor de stat.

România a avut în derulare, în perioada septembrie 2013 – septembrie 2015 un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, pe care autoritățile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri. Scopul înțelegerii a fost de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare și de a ajuta la reducerea costurilor de finanțare. Acordul a fost însoțit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, reprezentând al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaționali din 2009.

Schaechter a atras atenția autorităților, la finalul vizitei din octombrie, că deficitul fiscal al României se va apropia de 3% în 2016 și va depăși acest nivel în 2017, pe fondul reducerilor masive de taxe și impozite și al majorărilor salariale, dacă Guvernul nu identifică măsuri compensatorii, recomandând o țintă de 1,5%.

Ea a arătat că abordarea prociclică va induce un stimul la nivelul economiei într-un moment în care acesta nu era necesar, având în vedere creșterea economică, și va așeza datoria publică pe o traiectorie ascendentă.

Totodată, FMI a reamintit Guvernului că accelerarea reformelor fiscale structurale este esențială pentru consolidarea finanțelor publice și pentru îmbunătățirea calității bugetului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Ungurii, MESAJ DE FORȚĂ pentru toată Europa: Vrem să ne ţinem departe de acest lucru
Concediul pentru creșterea copilului. Schimbări la întoarcerea în câmpul muncii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
De ce nu reușește Armata Japoniei să atragă mai multe femei în rândurile sale?
×